idw – Informationsdienst Wissenschaft

Nachrichten, Termine, Experten

Grafik: idw-Logo
Science Video Project
idw-Abo

idw-News App:

AppStore

Google Play Store



Instanz:
Teilen: 
24.04.2018 13:39

Flavins keep a handy helper in their pocket

Rudolf-Werner Dreier Presse- und Öffentlichkeitsarbeit
Albert-Ludwigs-Universität Freiburg im Breisgau

    Freiburg researchers show for the first time in detail how a flavin-containing enzyme interacts with oxygen

    In human cells, vitamins often serve as the precursors of “cofactors” - non-proteins which are an essential part of enzymes. Among them are the flavins, which the organism derives from vitamin B2. A team headed by Dr. Robin Teufel and Dr. Raspudin Saleem-Batcha of the University of Freiburg at the Center for Biological Systems Analysis has now shown in detail how oxygen interacts with the flavin in an enzyme - revealing for the first time precisely how it works. The researchers have published their results in the latest Proceedings of the National Academy USA (PNAS).

    Flavins play a key role in metabolic processes, in the immune system and in neural development in humans - and are equally important to bacteria, fungi and plants. Flavoenzymes often require oxygen to function. But until now many of the details of their interaction were not known.

    The researchers used x-ray diffraction analysis to show for the first time that oxygen is bound to a special pocket inside the enzyme. The nature of this compound makes it possible to activate the cofactor - making it essential for the enzyme to work. This knowledge may help, for example, to rationally modify flavoenzymes in the future - in basic research or for biotechnological applications.

    Original publication:
    Raspudin Saleem-Batcha, Frederick Stull, Jacob N. Sanders, Bradley S. Moore, Bruce A. Palfey, K. N. Houk, Robin Teufel: Enzymatic control of dioxygen binding and functionalization of the Flavin cofactor. In: Proceedings of the National Academy of Sciences USA. DOI: 10.1073

    www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1801189115

    Bildunterschrift:
    In the active center of the enzyme is a flavin cofactor. In the enlargement we can see that near it, oxygen (O2) is bound - enabling the flavin to be activated.

    Contact:
    Dr. Robin Teufel
    Center for Biological Systems Analysis
    University of Freiburg
    Phone: 0761/203-97199
    E-Mail: robin.teufel@zbsa.de


    Weitere Informationen:

    https://www.pr.uni-freiburg.de/pm-en/press-releases-2018/flavins-keep-a-handy-he...


    Bilder

    Source see press release.
    Source see press release.

    None


    Merkmale dieser Pressemitteilung:
    Journalisten
    Biologie, Chemie, Ernährung / Gesundheit / Pflege
    überregional
    Forschungsergebnisse, Wissenschaftliche Publikationen
    Englisch


     

    Source see press release.


    Zum Download

    x

    Hilfe

    Die Suche / Erweiterte Suche im idw-Archiv
    Verknüpfungen

    Sie können Suchbegriffe mit und, oder und / oder nicht verknüpfen, z. B. Philo nicht logie.

    Klammern

    Verknüpfungen können Sie mit Klammern voneinander trennen, z. B. (Philo nicht logie) oder (Psycho und logie).

    Wortgruppen

    Zusammenhängende Worte werden als Wortgruppe gesucht, wenn Sie sie in Anführungsstriche setzen, z. B. „Bundesrepublik Deutschland“.

    Auswahlkriterien

    Die Erweiterte Suche können Sie auch nutzen, ohne Suchbegriffe einzugeben. Sie orientiert sich dann an den Kriterien, die Sie ausgewählt haben (z. B. nach dem Land oder dem Sachgebiet).

    Haben Sie in einer Kategorie kein Kriterium ausgewählt, wird die gesamte Kategorie durchsucht (z.B. alle Sachgebiete oder alle Länder).