idw – Informationsdienst Wissenschaft

Nachrichten, Termine, Experten

Grafik: idw-Logo
Science Video Project
idw-Abo

idw-News App:

AppStore

Google Play Store

Event


institutionlogo


11/07/2013 - 11/07/2013 | Frankfurt am Main

Tempeh, Miso & Co.: fermentierte Lebensmittel aus Asien

Bereits seit Jahrtausenden werden Lebensmittel mit Hilfe von Bakterien, Hefen und Pilzen fermentiert. Insbesondere im Asiatischen Raum spielen diese Lebensmittel eine herausragende Rolle als Grundnahrungsmittel. Neben der Ausbildung eines angenehmen Geschmacks und Aromas und einer verbesserten Haltbarkeit werden zunehmend auch positive Gesundheitsaspekte fermentierter Lebensmittel diskutiert.

Im Kolloquium "Tempeh, Miso & Co.: fermentierte Lebensmittel aus Asien" stellen Experten aus Hochschule und Industrie prominente Beispiele wie Sojasoße, Tempeh und Yakult vor. Dabei werden neben der biotechnologischen Produktion auch ernährungsphysiologische Aspekte adressiert. Die Fachgruppe Lebensmitteltechnologie der DECHEMA lädt die Öffentlichkeit zu diesem kostenlosen Symposium ein und freut sich auf einen spannenden Nachmittag rund um die fernöstliche Küche.

Bildung von Vitaminen während der Tempe-Fermentation
Prof. Dr. B. Bisping, Institut für Lebensmittelchemie, Universität Hamburg

Koji - where East meets West in fermentation
Dr. Y. Zhu, Eurasia Agrofood Biotech, Driebergen-Rijsenburg /NL,
Prof. Dr. J. Tramper, Wageningen University /NL

Yakult - vom traditionellen Getränk in Japan zum Produkt mit gesundheitlichem Zusatznutzen in Europa
Dr. I. Wagner, Yakult Deutschland GmbH, Neuss

How naturally fermented Soy sauce is produced ? What are the benefits of fermentation in our daily cuisine?
R. Shimojo, Kikkoman Foods Europe B.V., Wageningen/NL

Moderation:
Prof. Dr. L. Fischer, Institut für Lebensmittelwissenschaft, Universität Hohenheim, Stuttgart

Information on participating / attending:
Die Teilnahme am Kolloquium ist kostenfrei, um Anmeldung unter www.dechema.de/kolloquien wird gebeten.

Date:

11/07/2013 15:00 - 11/07/2013 19:00

Event venue:

DECHEMA-Haus
Theodor-Heuss-Allee 25
60486 Frankfurt am Main
Hessen
Germany

Target group:

Scientists and scholars, Students

Email address:

Relevance:

transregional, national

Subject areas:

Biology, Chemistry, Nutrition / healthcare / nursing

Types of events:

Presentation / colloquium / lecture

Entry:

10/02/2013

Sender/author:

Dr. Christine Dillmann

Department:

Öffentlichkeitsarbeit

Event is free:

yes

Language of the text:

German

URL of this event: http://idw-online.de/en/event44956


Help

Search / advanced search of the idw archives
Combination of search terms

You can combine search terms with and, or and/or not, e.g. Philo not logy.

Brackets

You can use brackets to separate combinations from each other, e.g. (Philo not logy) or (Psycho and logy).

Phrases

Coherent groups of words will be located as complete phrases if you put them into quotation marks, e.g. “Federal Republic of Germany”.

Selection criteria

You can also use the advanced search without entering search terms. It will then follow the criteria you have selected (e.g. country or subject area).

If you have not selected any criteria in a given category, the entire category will be searched (e.g. all subject areas or all countries).